Bonus!!!

Allahamdulillah,Segala puji-pujian bagi Allah,Awal-awal pagi kita bangun untuk mencari rezeki dariNYA.Pergi kerja pagi,balik petang,itulah rutin harian pagi-pagi bagi orang yang berkerja.Tup-tup hari ini,Alhamdulillah,setelah 2 tahun dalam akaun department, ini tahun ke 2 kali dapat BONUS.Bak kata orang sekarang DURIAN RUNTUH.Rasa lega & rasa puaskah kita dengan apa yang kita dapat.Apa yang patut.rasa syukur kepadaNya.

Kadan-kadang serba tak kena bila tengok akaun bank banyak $$$ ,apa aku nak buat dengan duit ini.Bayar hutang ke,belanja ke,nak beli itu ini.Fuhh,Berpinor-pinor mata kata orang perak.Check balik apa kita patot buat supaya duit yang kita belanjakan memuaskan hati kita.Walaupun nanti tinggal zero balik nanti (‘’,)

Manfaat sebaiknya apa yang kita dapat tak kiralah rezeki yang kita dapat dalam bentuk wang,kebahagian,keselesaan (Peace Of Mind) .Barulah lega rasa hati.

Manfaat #1 Infaqkan sedikit dalam ‘Durian Runtuh’ tak kira berapa kita dapat.Kepada surau,kepada orang susah atau apa saja yang kira rasa patut bagi.Sedekah adalah satu yang ALLAH janjikan akan mendapat balasan yang TERBAIK.Ajaibnya Sedekah

Manfaat #2 Simpan sikit duit yang kita dapat untuk kegunaan masa depan,atau simpan di Tabung Haji.Dapat jugak duit deviden.Dapat kita gunakan kalau ada kecemasan nanti.

Manfaat #3 Belanjakan duit ‘Durian Runtuh’ kita untuk orang yang kita sayang.Ibu bapa kita atau isteri/suami kita.(Bagi yang berkhawin) yang belum khawin baik belanja ibu bapa dulu.Kita bagi perhargaan bagi orang yang kita sayang,jadi rezeki kita lagi bertambah berkat.

Manfaat #4 Bayar hutang,mamanglah rasa berat sikitkan,tapi dah namanya hutang tetap hutang.Redha dengan duit yang berlalu berpergi.Selesaikan hutang semampu yang boleh.InsyaALLAH bila selesai hutang.Hati rasa tenang bagai dunia ana yang punya.

Alhamdulillah 4Manfaat yang saya dapat kongsikan,Moga kita sentiasa peka dengan apa yang kita belanjakan.Peringatan untuk diri saya dan para pembaca.Yang baik datang daripadaNYA,yang buruk diatas kesalahan saya sendiri.Moga kita sentisa mendapat ilmu yang bermanfaat.InsyaALLAH

Mohammad Jamil

20/Januari/2015

Port Klang,Selangor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s