Sabar dalam bussiness

Sabarlah hati memang selalu terngiyang-ngiyang dalam hati kita.Memang selalu kita dengar ibu kita cakap “Sabar ye ame,mak tak dapat belikan lagi nanti yea”  “nak..juga nak juga (Menangis sendiri).Dari kecil lagi kita dah diasuh dengan sikap sabar tapi hakikat ‘sabar’ yang sebenar sangat luas.

Prinsip ‘Sabar’ susah kita nak tanam dalam diri tetapi kita kena usaha sekuatnya untuk usaha jadi penyabar sebab :-

Kesabaran merupakan ciri orang yang kuat. Rasulullah SAW pernah menggambarkan dalam sebuah hadits; Dari Abu Hurairah ra berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda,”Orang yang kuat bukanlah yang pandai bergulat, namun orang yang kuat adalah orang yang memiliki jiwanya ketika marah.”

(HR. Bukhari)

DSC00244

 

Nak jadi orang yang kuat tak susah & tak juga senang.Yang penting diri kita sendiri yang jadikan kita sebagai orang sabar atau sebaliknya.Dalam business juga banyak mengajar kita sabar.Adakah kita mahu kaut untung semata-mata atau kita memberi maanfat kepada orang lain melalui business kita.Itulah target kita sebenar.

Target sabar dalam business

#1 Tulis impian kecil kita sebelum target impian besar.

Tulis impian kita dalam satu nota/buku,dengan kita tulis kita rasa yang kita akan target impian yang kita nak.Dan selalu baca balik bila kita rasa down dalam bussines,baru hati kita tak tersasar.Boleh konsisten sabar.

#2 Sentiasa sabar dalam ilmu & sentiasa belajar.

Segenlintir daripada kita tak mahu belajar & “Tangkap muat” je dalam bussiness. Buat-buat tahu dalam bussiness sangat bahaya.Banyakkan membaca & praktikkan ilmu.Ilmu kenal pelanggan,ilmu kenali prospek & cara promosi produk dengan betul.Taip dekat pakcik “Google” pun kita dah boleh belajar.SifuAds/Irfan Khairi/Azizan Osman & Azizi Ali.Mari kita sama-sama belajar.

 #3 Cari mentor yang dapat bimbing kita.

Cari mentor yang tepat juga penting dalam bussines.Sebab ada satu ketika kita akan down & masa ini kita recharge balik unsur-unsur negative.Rujuk dengan mentor kita macam mana boleh konsisten dalam bussines.Konsisten dalam bussines perlu kesabaran yang tinggi.Semakin kita belajar & cari bussines sebenar semakin kuat sabar kita dalam bussines.

#4 Ingat pada Tuhan.

Allah adalah tempat kita mengadu kerna dia yang lebih memahami kita & menciptakan kita.Ingat padaNya sebab Allah yang Maha Memberi Rezeki.Setelah apa yang kita usaha.Kita bertakawal & berserah.InsyaALLAH,Allah akan memberi rezeki pada kita buka saja harta tapi rezeki ilmu dalam bussines.

Sedikit tips & perkongsian daripada saya,semoga bemanfaat dan memberi keyakinan kepada kita.Yang lebih daripada Allah,yang kurang daripada saya sendiri

Mohammad Jamil

12/March/2015

Port Klang,Selangor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s